Thursday, December 17, 2015

Gaji Tinggal RM19 Setelah Potong PTPTN,Nak Makan Apa Beb!!

Musang Maya (Nur Shila)     10:58:00 PM    


Pendapatan RM4,296,99 sen sepatutnya bayaran PTPTN tidak tertangguh sebagaiman yang terjadi kepada seorang hamba Allah yang sedang viral dilaman sosial.

Daripada jumlah gaji sebanyak itu dia boleh bayar yang lain melalaui Angkasa sebanyak RM1,676  tapi pinjaman PTPTN lebih kurang RM300 sebulan pula di lupakan.

Apabila pihak PTPTN bertindak memotong jumlah pinjaman yang tertunggak sebanyak RM2,063.75 melalui pendapatan dari kerjanya,jumlah keseluruhan baki gaji cuma tinggal RM19.49 sen setelah ditolak beberapa caruman seperti KWSP dan SOCSO.

Kesalahan itu harus diletak kepada peminjam kerana pihak PTPTN sentiasa memberi peringatan kepada peminjam agar membuat bayaran.


Beberapa hari kebelakangan ini, ramai yang berkongsikan kekesalan mereka terhadap tindakan Perbadanan Tabung pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang memotong gaji mereka tanpa dimaklumkan lebih awal.

Difahamkan, PTPTN telah melancarkan operasi besar-besaran bagi mengesan peminjamnya sejak awal Disember ini.

Gambar slip gaji seorang penjawat awam yang dipotong sebanyak RM2,063.75 oleh PTPTN pula viral di media sosial, mencetuskan lagi panik di kalangan peminjam PTPTN yang belum melangsaikan hutang mereka.

"Ingat tak masa bulan 8 hari itu, saya ada kongsi tentang PTPTN ini. Pada masa itu, saya pergi untuk membayar tunggakan.

Saya ada beritahu yang Pegawai PTPTN memaklumkan saya mengenai operasi besar-besaran bagi mengesan peminjam pada hujung tahun ini,

" kata Batrisyia Fauzan yang memuat naik gambar slip gaji tersebut di laman Facebooknya. "Katanya, para peminjam diberi masa sehingga bulan Oktober untuk datang berunding dengan pihak PTPTN. Jika tidak berbuat demikian, pihak PTPTN akan membuat pemotongan mengikut kadar yang telah ditetapkan oleh mereka sendiri.

 "Rupa-rupanya memang mereka serius untuk berbuat demikian. Tadi dalam WhatsApp group pun kami kecoh berbincang mengenai perkara ini.

"Sudahlah sekolah akan dibuka tidak lama lagi, kasihannya kalau dipotong sampai seperti ini, baki gaji tinggal RM19 saja. Justeru, Batrisyia menasihatkan mana-mana peminjam PTPTN yang belum membuat pembayaran, segera hadir ke mana-mana pejabat PTPTN berdekatan untuk menjelaskan bayaran.

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .