Thursday, July 7, 2016

Firma India Batal Cadangan Jual Anak Syarikat Di Malaysia Pada AS$500 Juta

Johari Seman     10:23:00 PM    

Ballarpur Industries Ltd (BILT), kilang pulpa dan kertas terbesar di India, telah membatalkan cadangan penjualan anak syarikatnya di Malaysia, Sabah Forest Industries Sdn Bhd (SFI), kepada Pandawa Sakti Sdn Bhd pada US$500 juta (kira-kira RM2.02 bilion).

Ballarpur, yang memiliki 98.08 peratus pegangan melalui firma pelaburan berpangkalan di Belanda, Ballarpur Paper Holdings BV dalam SFI, membatalkan perjanjian selepas pembeli tidak dapat memenuhi tarikh akhir setelah beberapa kali lanjutan masa.

"Oleh kerana transaksi itu belum disempurnakan dalam tempoh yang lama sehingga 30 Jun 2016 dan berdasarkan permintaan oleh Pandawa Sakti (Sabah) Sdn Bhd, Ballarpur Paper Holdings BV menamatkan perjanjian jualan saham itu," katanya dalam makluman kepada Bursa Saham Bombay, Khamis.

Berikutan penamatan itu, syarikat itu juga memohon jaminan prestasi sebanyak US$50 juta (RM202 juta) yang diberikan oleh pembeli, katanya.

Ballarpur menandatangani perjanjian untuk menjual keseluruhan kepentingannya dalam SFI pada September lepas dan pada asalnya dijangka memuktamadkan perjanjian itu dalam tempoh tiga bulan.

Bagaimanapun, selepas itu, tarikh akhir pertama kali dilanjutkan hingga Februari, kemudian April dan Mei sebelum pihak-pihak terlibat membuat keputusan mengenai tarikh akhir pada 30 Jun, 2016.

Ballarpur berhasrat untuk menggunakan hasil daripada cadangan penjualan itu untuk mengurangkan hutangnya.

Menurut laporan, syarikat itu telah memperoleh SFI, syarikat kertas terbesar Malaysia pada US$261 juta (RM1.05 bilion) pada 2007.-- Bernama

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .