Sukar Benteras Pembunuh Upahan - SELANGOR POST

728x90 AdSpace

Latest News
Saturday, July 9, 2016

Sukar Benteras Pembunuh Upahan

SHAH ALAM - Pembunuh upahan adalah pelaku jenayah yang sukar dikesan selepas perancangan jenayah mereka terlaksana.


Tidak menunggu lama selepas mangsa mereka mati, pembunuh upahan terus melenyapkan diri kerana tugas mereka melaksanakan misi tanpa jejak.


Penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim berkata, disebabkan itu, jenayah membabitkan pembunuh upahan sukar dibanteras.


“Secara jujurnya sesuatu yang sukar untuk membanteras atau menghentikan perkhidmatan pembunuh upahan ini.


“Ini kerana ia bergerak secara aktif di bawah radar ataupun dengan kata lain bergerak secara terselindung,” katanya.


Beliau berkata, cara memastikan pembunuh upahan ini dapat diberkas adalah tertakluk kepada individu yang disasarkan sebagai mangsa.


“Cara yang paling mudah adalah mangsa boleh mengelak menjadi mangsa dengan cara membuat laporan polis setiap kali menerima ancaman atau jika berlaku ancaman kepadanya. Dengan demikian, jejak atau penceritaan itu dapat dilihat secara objektif,” katanya.


Ditanya mengapa kes melibatkan pembunuh upahan sukar diselesaikan oleh polis, Kamal Affendi berkata, ini kerana pembunuh upahan melakukan tugas secara profesional dan penuh rahsia.


“Pembunuh-pembunuh upahan ini tidak pernah mengiklankan perkhidmatan mereka. Ia hanya dikenali menerusi jaringan sosial ketat di antara seseorang dengan yang lain,” katanya.


Dalam pada itu, beliau berkata, sesiapa sahaja boleh menjadi pembunuh upahan asalkan memiliki ciri-ciri mustahak sebagai pembunuh upahan.

-Sinat Harian
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

Item Reviewed: Sukar Benteras Pembunuh Upahan Rating: 5 Reviewed By: Johari Seman