Wednesday, May 3, 2017

PKR Dijangka Terima Letupan Bom Jangka Dari PAS

Johari Seman     2:16:00 PM    

Persoalan keputusan memutuskan tahaluf siyasi antara PAS dan PKR masih menjadi tanda tanya pemerhati politi tanah air berikutan Majlis Syura Ulamak yang merupakan badan tertinggi PAS belum membuat keputusan.

Walaupun Dewan Ulamak,Dewan Muslimah dan Dewan Pemuda PAS telah bersetuju dengan usul memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR ia bukan satu keputusan muktamad.

Dari hasil penelitian,barisan Syura Ulamak PAS juga dibarisi oleh pemimpin utama parti Islam itu dan tidak mustahil keputusan atau hasrat tiga dewan untuk memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR menjadi kenyataan.

Terkini Selangor menjadi perhatian umum rakyat Malaysia berikutan keptusan yang dibuat oleh tiga dewan parti PAS semasa muktamar ke-63.

Dikala PKR mencari resepi terbaik agar Majlis Syura Ulamak PAS tidak membuat keputusan seperti kehendak tiga dewan parti Islam itu,rakyat Selangor sudah merasakan yang kerajaan negeri akan tercabar secara keseluruhan berikutan kerusi Dun yang ada pada PAS menjadikan jurang perbezaan dengan Barisan Nasional begitu jauh.

Kiranya muktamad Majlis Syura Ulamak PAS berpihak kepada Dewan Ulamak,Dewan Muslimah dan Dewan Pemuda secara automatiknya PAS juga adalah pembangkang negeri Selangor walaupun secara dasarnya 3 Exco masih berkhidmat dalam pentadbiran negeri.

Kedudukan kerusi Dun pembangkang Barisan Nasional dan PAS juga Bebas 26 berbanding 30 kerusi Dun yang dimiliki Pakatan Harapan.

Inilah yang menggusarkan pucuk kepimpinan negeri dan juga keseluruhan pimpinan parti majoriti kerusi dengan kelebihan 4.

Dengan kedudukan itu memungkinkan kerajaan negeri yang ada hari ini akan tumbang pada PRU 14 yang dijangka akan diadakan pada September ini.

Menurut realiti sokongan politik rakyat Malaysia,kebanyakannya akan turut berubah mengikut situasi semasa lemah dan kuatnya gendang dipalu berdasarkan beberapa faktor seperti hancurnya gabungan yang dinamai Pakatan Rakyat.

Perubahan ini berlaku sejak awal mula dengan krisis Menteri Besar dan kehancuran Pakatan Rakyat.
Kini isu tahaluf siyasi menjadi bom jangka yang akan menghancurkan kerajaan Selangor memandangkan PAS setakat ini bersuara akan bertanding 45 kerusi Dun dan Barisan Nasional pastinya bertanding dikesemua kawasan pilihan raya di Selangor.

Dengan kedudukan PAS tidak memihak kepada mana-mana parti politk lain sama ada Barisan Nasional atau Pakatan Harapan pastinya pertandingan 3 penjuru akan berlaku.

Dengan tiga penjuru ia memungkinkan segala kemungkinan dan harapan kerajaan Selangor hari ini untuk meneruskan khidmat baktinya kepada negeri terkaya selepas keputusan PRU 14 nanti.

Muktamar Pas ke-63 baru-baru ini meluluskan usul supaya tahaluf siyasi dengan PKR diputuskan.Kini seluruh rakyat Malaysia menantikan titik noktah yang dibuat Majlis Syura Ulamak.

Apakah titik noktah yang merupakan harapan kedua-dua belah pihak akan berpihak kepada PKR?.-HOT KELATE

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .