Tuesday, March 20, 2018

Kes JANS: Mahkamah Tinggi tolak permohonan Chee Kong

Musang Maya (Nur Shila)     2:37:00 PM    

KOTA KINABALU: Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini, menolak bantahan yang difailkan pihak pembelaan berhubung perbicaraan bersama kes skandal rasuah Jabatan Air Negeri Sabah (JANS).

Hakim Datuk Nurchaya Arshad menolak permohonan untuk semakan berkaitan perkara itu oleh bekas Timbalan Pengarah JANS, Teo Chee Kong yang didakwa melakukan pengubahan wang haram.

Nurchaya turut menolak permohonan semakan Chee Kong berkaitan keengganan Hakim Mahkamah Sesyen, Abu Bakar Manat untuk menarik diri daripada pendengaran perbicaraan kes itu.

Dalam penghakimannya, Nurchaya berkata tiada kemungkinan bahaya yang sebenar dalam erti kebarangkalian berat sebelah di pihak Hakim Mahkamah Sesyen.

Ketika menolak permohonan itu, beliau juga berkata, tiada isu berkaitan saksi dan bukti berbeza yang terbabit dalam kes berkenaan.

Penghakiman Nurchaya disampaikan oleh Timbalan Pendaftar, Dana Arabi Wazami kepada pihak pendakwaan dan pembelaan.

Chee Kong diwakili barisan pembelaan yang diketuai peguam Roland Cheng, manakala Timbalan Pendakwa Raya, Tengku Amir Zaki Tengku Abdul Rahman mewakili Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Nurchaya kemudian mengarahkan perbicaraan bersama diteruskan pada kadar segera.

Perbicaraan Chee Kong bersama bekas Pengarah JANS, Awang Mohd Tahir Mohd Talib dan isterinya, Fauziah Piut dijadualkan pada 4 dan 5 April depan.

Mengenai permohonan Chee Kong bagi mendapatkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV), buku log dan dokumen lain, Nurchaya mengarahkan pihak pendakwaan untuk menyediakan fail yang berkaitan sebelum perbicaraan bermula.

Ketika ditemui pemberita, Tengku Amir mengesahkan perbicaraan bersama itu kekal, namun begitu, katanya Chee Kong mungkin membuat rayuan berkaitan keputusan permohonannya di Mahkamah Rayuan.

Pada 13 Disember tahun lalu, Chee Kong mengaku tidak bersalah terhadap 146 pertuduhan penggubahan wang haram membabitkan RM32.93 juta.

Semua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 4(1)(a) dan Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

Pada Oktober 2016, Chee Kong dan Mohd Tahir direman SPRM bagi membantu siasatan berhubung penyalahgunaan dana projek infrastruktur air di Sabah sebelum dibebaskan dengan jaminan agensi itu.

Pada 29 Disember tahun yang sama, Mohd Tahir dan Fauziah mengaku tidak bersalah terhadap 31 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM59.1 juta, selain dua pertuduhan memiliki 575 barangan kemas dan 346 barangan bernilai lain yang diperolehi secara tidak sah.

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .