Saturday, April 21, 2018

Saman DOJ: ‘Pelik…kenapa masih tiada perbicaraan? – Arul Kanda

Musang Maya (Nur Shila)     5:23:00 PM    

HULU SELANGOR, 21 Apr: Kelewatan pendengaran kes saman terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB) oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) menunjukkan DOJ tidak mempunyai kes yang kukuh ke atas 1MDB, kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan itu Arul Kanda Kandasamy.

Beliau berkata saman pelucutan hak aset belum lagi didengar sejak sidang akhbar sensasi pada Julai 2016, dan pada Mac lepas, DOJ meminta lanjutan enam bulan lagi yang akan berakhir pada September.

“Pelik … Jika DOJ mempunyai kes yang kuat, kenapa masih tiada perbicaraan selepas dua tahun?

“Bagi saya penghakiman yang lewat, keadilan dinafikan. Jika memang ada kes yang kuat dan sah, biarkan ia didengari,” katanya kepada pemberita selepas bercakap mengenai isu 1MDB di sini malam tadi.

DOJ mendakwa dana US$4.5 bilion wang cabang pelaburan strategik itu telah disalahgunakan dari tahun 2009 hingga 2015.

Arul Kanda berkata 1MDB, sebagai sebuah syarikat, akan membantu jika ia diminta, dan tindakan undang-undang mesti diambil berdasarkan undang-undang jika ada kesalahan.

“Dan kita semua mahu mendapat gambaran dan pemahaman yang jelas mengenai hal ini,” katanya, sambil menambah bahawa 1MDB bukanlah pihak kepada tuntutan DOJ itu.

Dalam perkembangan yang sama, beliau berkata 1MDB sedang berunding dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) bagi mendapatkan semula deposit jaminan US$3.5 bilion yang telah dibuat kepada Aabar Investments PJS Ltd (Aabar BVI) mengikut arahan dana kekayaan negara Abu Dhabi.

Beliau berkata tuntutan 1MDB adalah terhadap Aabar BVI, anak syarikat milik penuh Aabar Investment PJS, sebuah syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh IPIC.

“Apa yang mereka lakukan (Aabar BVI) dengan wang itu, bukan dalam pengetahuan dan tanggungjawab kita, itu bukan syarikat kita.

“Sekiranya dakwaan DOJ itu betul, bahawa Aabar BVI membayar wang itu untuk membeli hartanah dan sebagainya, kita tidak boleh menuntut aset itu. Tuntutan kami terhadap Aabar BVI (bukan ke atas aset),” katanya.

Pada akhir Februari, pihak berkuasa Indonesia merampas kapal layar mewah, Equanimity, yang didakwa dikaitkan dengan Low Taek Jho, juga dikenali sebagai Jho Low, di Telok Benoa, Bali atas arahan DOJ, sebagai sebahagian daripada siasatan saman bagi merampas aset berkenaan.

DOJ mendakwa kapal layar itu dibeli menggunakan dana yang disalurkan daripada 1MDB.

Sementara itu, dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB, syarikat dana itu mengisytiharkan ia telah membayar sejumlah US$3.51 bilion kepada Aabar BVI.

Pembayaran itu termasuk US$1.367 bilion sebagai deposit jaminan bagi bon bernilai US$3.5 bilion pada 2012, US$993 bilion untuk penamatan opsyen yang diberikan kepada IPIC atau Aabar pada November 2014 dan US$855 juta dan US$295 juta lagi sebagai tambahan deposit jaminan, masing-masing pada September dan Disember 2014.

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .