Wednesday, May 23, 2018

Hormati hak individu yang disiasat - Majlis Peguam

Johari Seman     4:27:00 AM    

MAJLIS Peguam meminta semua pihak menghormati kedaulatan undang-undang dan tidak mengganggu proses yang sedang dijalankan oleh polis.

Presiden Majlis Peguam, George Varughese berkata, setiap individu yang disiasat mempunyai hak untuk melindungi diri tanpa mengira status, pangkat ataupun sentimen masyarakat.

Katanya, situasi ketika ini amat membimbangkan memandangkan banyak maklumat boleh diperoleh dengan mudah berkaitan kebocoran video, gambar dan butiran lain.

"Walaupun kerajaan dulu melakukan kesilapan, individu yang disiasat perlu dihormati haknya kerana ini kes berprofil tinggi dan bukannya menjatuhkan hukuman dengan sewenang-wenangnya.

"Hak ini diberikan kepada semua orang tanpa mengira apa yang dikatakan atau dianggap sebagai salah laku atau status sosialnya.

"Justeru agensi penguat kuasa undang-undang yang menjalankan penyiasatan perlu memastikan kerajaan kini menghormati undang-undang dan pantau dengan tegas," katanya.

George berkata, agensi penguat kuasa juga tidak seharusnya menyekat kebebasan individu kerana ia melanggar proses undang-undang yang wajar.

"Hanya pihak mahkamah boleh mengeluarkan perintah dan berdasarkan bukti prima facie yang mencukupi saja sekatan itu wajar atau tidak.

"Perintah sewenang-wenangnya yang dikeluarkan oleh agensi penguat kuasa undang-undang sendiri tanpa pengawasan kehakiman adalah pelanggaran hak perlembagaan individu berkaitan dan penghinaan terhadap kedaulatan undang-undang," katanya.

Katanya, agensi penguat kuasa undang-undang juga mesti mendapatkan persetujuan mahkamah untuk menghalang orang daripada meninggalkan negara yang terkandung dalam Kanun Tatacara Jenayah.

"Prosedur ini mesti diikuti. Kebocoran maklumat akan menjejaskan siasatan dan mungkin menjejaskan percubaan untuk membawa pelaku yang didakwa melakukan kesalahan jenayah ke muka pengadilan," katanya.-Harian Metro

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .