Friday, April 22, 2016

Saranan Dr Zakir Naik Diterima Baik Umno,PAS

Johari Seman     3:59:00 PM    

Kepimpinan PAS masih berbelah bagi berhubung saranan pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik agar PAS dan UMNO bergabung dalam kerajaan campuran.Manakala sebahagian daripada pemimpin PAS berpegang teguh dengan keputusan Majlis Syura Ulama yang bersidang pada 2 Januari 2016 bahawa PAS tidak akan bergabung dengan Barisan Nasional.

Berbeza pula suara Dewan Ulama PAS yang sentiasa terbuka untuk berbincang dengan Datuk Seri Najib yang juga Presiden UMNO.

Majlis Syura Ulama sepatutnya ambil positif dengan makna hubungan manusia dengan Allah dan hubungan manusia dengan manusia yang lain sebagai lorong penyatuan dua parti orang Melayu sekali gus Islam juga turut bersinar diatas Ukhuwah Islamiyah.

Pemimpin UMNO menyambut baik seruan pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik agar UMNO dan PAS bergabung.

Mengambil Faham dari makna berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu sekalian berpecah belah,UMNO melalui kepimpinan menghulur salam perpaduan kepada PAS bukan untuk menambah kuasa yang sedia ada sebaliknya mahu berkongsi kuasa agar PAS mempunyai kedudukan dan bukan menjadi alat pertahanan kepada PKR dan sebelumnya alat pertahanan kepada DAP.

Jika benar PAS sebuah parti yang berpegang kepada dasar Islam yang berpokok kepada pekara kebaikan dan ketakwaan sudah tentu cerdik pandai dalam PAS dapat memahami apa maksud tolong menolong dalam pekara kebaikan dan ketakwaan.

PAS dilihat hanya mencari untung dengan persekutuan demi rakyat setelah lama melalak ke hulu dan ke hilir demi mendirikan sebuah negara Islam yang akhirnya ditendang sendiri kerana dijerat DAP.

Bekerjasama dan tolong menolong dalam perkara kebaikan dan ketakwaan tanpa ada gabungan pasti tidak akan berlaku satu sentuhan rasa keyakinan antara pemimpin dua pertubuhan.

Jika Majlis Syura Ulama PAS mengambil kira kesilapan UMNO sebagai halangan parti itu untuk bergabung bagaimana pula dengan kesilapan PAS kerana tiada manusia atau pemimpin di alam ini tidak melakukan kesilapan atau kesalahan.

Saranan pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik agar PAS dan UMNO bergabung pasti ada satu hikmah tersirat yang sukar dibaca pancaindra kebanyakan manusia yang sukar membezakan hitam dan gelap.

Firman Allah “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Mengambil Iktibar ayat 216 al-Baqarah yang penuh hikmah,mengapa tidak mahu bergabung sedangkan Allah sedia membantu jika hambanya ingin berubah.

Masa lalu biarlah berlalu, sambutlah masa depan yang ceria, dengan memperbaiki segala kelemahan sekarang.

Pemimpin PAS yang menolak gabungan bersama UMNO tidak perlu berpaksi ego semata -mata,kerana pendapat ramai lebih normal untuk diterima pakai demi masa depan serta kebajikan bersama.

Naib Presiden PAS Idris Ahmad pula menyifatkan seruan Dr Zakir sebagai pandangan orang luar.

Nampak sangat ego Naib Presiden PAS malah bertentangan dengan bahasa Islam itu saudara.

Pendirian PAS jelas bahawa tidak timbul soal kerajaan campuran UMNO-PAS dan ia tidak akan berlaku,kata Idris Ahmad.
Nampak sangat jahilnya Idris Ahmad yang berkata seolah-olah Allah tidak berkuasa merubah keputusan yang dibuat manusia.

Manakala itu , Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh kelihatan lebih cerdik daripada Idris Ahmad apabila memilih jalan perbincangan harus dibuat terlebih dahulu sebelum membuat kata putus.

Kata Timbalan Ketua Dewan Ulama,kena tanya dia (Dr Zakir). Kalau kenyataan Najib saya akan komen. Setakat ini kita tak ada komen, nanti kita akan bincang dengan Najib dulu.

Pemimpin dan rakyat yang terbuka luas akalnya pasti mendoakan yang terbaik diatas usaha penyatuan dua parti orang Melayu bukanya berkeras dengan hukum rimba.

Risikan terkini,gabungan PAS dan UMNO akan berlaku juga selewat-lewatnya 6 atau 3 bulan sebelum PRU14,berikutan lebih 50% pemimpin PAS sendiri mahu pengukuhan perjuangan berlaku setelah mengambil contoh sikap pengundi bukan Melayu yang dahulunya bersama MCA,Gerakan kini bersama-sama mengukuhkan DAP.

Sumber-hotkelate.tv-Url-http://www.hotkelate.tv/umno-dan-pas-sahutlah-saranan-dr-zakir-naik/
Share this:

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .