Thursday, May 12, 2016

Dua Serpihan Hampir Pasti Milik MH370 - Liow

Johari Seman     1:11:00 PM    

PETALING JAYA: Dua serpihan pesawat yang ditemui di Afrika Selatan dan Pulau Rodrigues, Kepulauan Mauritius disahkan hampir pasti milik pesawat penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang pada 8 Mac 2014.


Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata berdasarkan pemeriksaan teliti oleh pakar antarabangsa, Pasukan Penyiasatan Keselamatan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (Icao) Annex 13 Malaysia menyimpulkan bahawa kedua-dua serpihan itu konsisten dengan panel yang terdapat pada sebuah pesawat Boeing 777, milik Malaysia Airlines.

"Oleh itu, pasukan tersebut mengesahkan kedua-dua serpihan dari Afrika Selatan dan Pulau Rodrigues itu hampir pasti milik MH370," kata Liow dalam satu kenyataan pada Khamis.

Liow berkata pengesahan itu juga selari dengan pemeriksaan pada Mac, apabila pasukan penyiasat turut mengesahkan serpihan ditemui di Mozambique hampir pasti milik MH370.

Dua serpihan yang ditemui berasingan di Afrika Selatan dan Pulau Rodrigues merupakan sekeping bahagian enjin dengan logo Rolls-Royce dan panel dinding kabin dalam pesawat.

Pemeriksaan ke atas dua serpihan itu dilakukan pasukan pakar antarabangsa di Australia.

Pada masa sama, Liow turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada Mozambique, Mauritius Afrika Selatan di atas bantuan yang dihulurkan untuk melengkapkan siasatan tersebut.

Jelas beliau, kerajaan tetap komited meneruskan pencarian MH370 dengan kerjasama Australia dan China.

Sehingga kini, kawasan pencarian sudah meliputi 105,000 kilometer per segi.

Pesawat MH370 dari Kuala Lumpur menuju Beijing yang membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang dari radar kira-kira 40 minit selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .