Sunday, October 30, 2016

Yapeim pilih tiga negara buka Ar Rahnu

Johari Seman     1:29:00 PM    

KOTA KINABALU 28 Okt. – Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) merancang membuka beberapa cawangan baharu kedai pajak gadai Islam, Ar Rahnu di Indonesia, Kemboja dan Singapura tahun depan.

Ketua Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Yapeim, Datuk Abibullah Samsudin berkata, pemilihan ketiga-tiga negara itu adalah berdasarkan jumlah kepadatan penduduk selain potensi keuntungan pelaburan mikro kredit yang bakal diperoleh yayasan tersebut.

Malah, beliau turut melahirkan keyakinan bahawa Yapeim ber­ada di landasan yang tepat apabila membuat keputusan membuka cawangan baharu di tiga negara berkenaan berdasarkan upah simpan yang diamalkan Ar Rahnu sangat rendah.

“Buat permulaan di Jakarta dan Kemboja, kita akan membuka lima cawangan Ar Rahnu manakala Singapura masih lagi dalam penelitian mengenai jumlah cawangan yang akan dibuka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Inspirasi SPM Yapeim 2016 di Sekolah Menengah Kebangsaan Inanam, dekat sini hari ini.

Dalam pada itu, Abibullah berkata, Yapeim mempunyai perancangan jangka panjang untuk membuka cawangan baharu di 11 negara ASEAN.

Katanya, selain Malaysia, tiga buah negara ASEAN sudah menawarkan perniagaan berkonsepkan Ar Rahnu iaitu Brunei Darussalam, Thailand dan Indonesia.

“Bagaimanapun, bagi merancakkan persaingan industri di Indonesia, kita terpanggil untuk membuka cawangan di negara itu khususnya di Jakarta,” katanya.
-UTUSAN MALAYSIA

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .