Wednesday, January 25, 2017

Siapa Mahu Jatuhkan TPM Zahid Kalau Bukan Pembangkang

Johari Seman     7:44:00 PM    

Siapa mahu lihat Zahid jatuh,kalau bukan pembangkang
Cari solusi penyelamat diutamakan dari menaruh kebimbangan dengan khabar yang belum tentu sahih.

Dalam Umno fenomena potong kaki sebelum berdiri sering berlaku setiap detik kepada sesiapa yang baharu dialam politik.

Tidak hairanlah yang bodoh-bodoh dilantik sebagai ketua dalam biro-biro yang diwujudkan sehingga langsung tidak memberi kesan kepada parti.

Biro yang di wujudkan terutamanya di Umno Bahagian bagi membolehkan orang-orang kuat kepada sayap parti dilantik kerana bimbang penentangan berlaku setelah orang kuat itu berusaha berhempas pulas bagi memastikan kemenangan kepada ketua dalam pemilihan Umno bahagian.

Jarang sekali mereka yang dilantik ini menepati piawan sebagai orang layak untuk memegang jawatan seperti ketua penerangan UMNO dalam bahagian.

Kita lihat keberkesanan pelantikan biro-biro yang diwujudkan langsung tiada,sebagai contoh mudah biro agama,selain dari membaca doa diprogram yang dianjur Umno dan NGO pro Umno sahaja,selain dari itu tidak diluaskan kepada dakwah pendidikan dikalangan ahli.

Biro penerangan juga turut lemah longlai malah langsung tidak bermaya apa lagi untuk berhujah dengan bebudak pembangkang.

Ketika berucap sentiasa gagap seperti orang takut dengar suara ngauman Harimau.Biro ekonomi juga entah apa-apa,ekonomi siapa yang perlu ditingkatkan dan apa yang telah dibawa setelah dilantik sebagai ketua biro ekonomi juga kita tidak tahu.Sedangkan perubahan tidak kelihatan.

Kewujudkan biro-biro ini hanya semata-mata untuk memberi harapan kepada orang-orang kuat kepada ketua sayap parti agar tidak kecewa dengan perjuangan.

Orang Melayu memang suka pikul tanggungjawab sebagai ketua,namun nak jawap pula lambat seperti kura-kura.

Dunia seorang politik pantang terluka,kiranya terluka akan lawan ketua dan sebab itulah timbulnya perbuatan suka potong kaki sebelum orang lain berdiri dan berlari jauh meninggalkan puak-puak yang suka berkelahi ini.

Kemungkinan inilah adanya segolongan yang didakwa cuba menjatuhkan TPM Zahid Hamidi yang juga Naib Presiden Umno parti keramat orang Melayu.
Golongan ini seperti virus bahaya jika tidak diburu dibunuh pengaruhnya seawal mungkin TPM Zahid Hamidi sentiasa terancam.

Zahid sebagai TPM sepatutnya tidak perlu menyatakan ada orang tertentu mahu jatuhkan beliau di Bagan Datok tanpa mendedahkan bukti sebenar.

Kenyataan Zahid ini seperti ada kecelaruan dalaman,dan sudah pasti kecelaruan itu bermula pada dirinya dan orang-orangnya.
Di Bagan Datok beliau hanya mendapat majoriti 2,108 dan sudah tentu kebimbangan memihak kepada Zahid.

Dengan jumlah daftar pemilih 39,924 pada PRU 13 ,pastinya majoriti diperolehi Zahid 2,108 masih kurang selamat untuk pada PRU 14 ini.

Musuh-musuh ini sedar majoriti undi yang ada pada Zahid tidak kebal sekiranya diancam.Peranan bagi menguatkan Zahid terletak kepada orang-orang kuatnya untuk mempertahankan beliau supaya tidak tergolek anjing pada PRU14 nanti.

Kiranya benar dakwaan Zahid ada pihak tertentu cuba menjatuhkan beliu,gunalah biro-biro yang diwujudkan dalam Parlimen beliau untuk memburu dan membunuh kuasa virus yang boleh merosakkan beliau sekiranya ancaman itu datang dari dalam golongan satu Umno.

Andainya dakwaan itu hanya dibuat-buat Zahid akan dipandang oleh pengundi atau rakyat dalam kawasanya sepertinya beliau sudah tahu akan kalah pada PRU14 ditangan lawannya.

Kebiasanya orang Melayu suka mencari sebab,kalau tidak ada sebab akan dicipta sebabnya agar tidak teruk malu setelah dirempuh kegagalan.

Pandangan ramai menyatakan,Zahid sebenarnya sudah tahu dia akan kalah atau menang tipis pada PRU14 dan sebab itu dia cuba mencipta sebab dengan mengatakan ada pihak tertentu cuba menjatuhkan beliau.

Sebagai TPM dan Naib Presiden Umno pastinya terfikir tentang malu besar yang akan dialami sekiranya kalah atau menang tipis memihak padanya.
Kenyataan Zahid juga mencerminkan dia ada musuh dikalangan Umno tempatan dan musuhnya sedar skira dijarum Zahid akan tumbang.

Zahid juga perlu cermin diri,tabayyun diri supaya kenal dan tahu kesilapan diri sendiri,kerana sikap diri juga mendatangkan virus yang merosakkan diri sendiri.

Tak mungkin sebagai seorang pemimpin nombor dua parti mengeluarkan kenyataan seperti itu untuk menguji kesetiaan penyokong,sekiranya Zahid berniat begitu dia sebenarnya belum yakin dengan kesetiaan para penyokong dekat dan jauh.Andainya Zahid mahu menguji ia bermakna beliau sendiri telah memberi tahu kelemahan sendiri.

Ramai juga berpendapat,musuh yang beriya-iya untuk menjatuhkan Zahid bukanya dari kalangan Umno,sebalikya dari pembangkang.

Kiranya pandangan itu betul ia adalah satu pekara hakiki kerana musuh politik berlainan sentiasa mencari kelemahan untuk menjatukan lawanya.

Biro-biro yang diwujudkan perlu memainkan peranan penting bagi mempertahankan pemimpin sendiri kerana andalah pencetus dan penyokong adanya Zahid sebagai wakil rakyat di kawasan parlimen Bagan Datok.

Untuk Zahid Hamidi jangan sering celupar dengan kenyataan bukan-bukan terutamanya dengan para pengamal media sosial pro BN.

Mungkin pengamal media sosial BN yang diupah akan mempertahankan Zahid kerana periuk nasi,bagaimana pula dengan pengamal media sosal seperti penulis blog ini dan ratusan yang lain,pasti tidak akan terjawab jika diserang kerana penulis blog yang tidak dibayar lebih ramai dari yang berbayar.-Copy Paste dari otak sendiri

Sumber Asal-Akhbar Maya

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .