Monday, May 15, 2017

Reka Cerita Diculik Dihukum Penjara 3 Bulan

Johari Seman     12:11:00 PM    

BATU GAJAH 15 Mei - Seorang peniaga online dihukum penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini setelah mengaku bersalah mereka cerita kononnya diculik ketika menghantar barangan kepada pelanggan di Taiping pada 3 Mei.

Kes penculikan wanita itu yang merupakan isteri seorang anggota polis berpangkat koperal di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak sebelum ini tular di Facebook selepas dimuat naik oleh pengguna laman sosial.

Majistret Mohd. Fitri Sadaruddin memerintahkan hukuman penjara terhadap wanita itu, Nurfauzilah Ariffin, 39, berkuatkuasa mulai tarikh dia ditangkap pada 9 Mei lalu.

Mengikut tuduhan, ibu enam anak itu didakwa memberi maklumat palsu melalui Whatsapp dengan menghantar pesanan suara meminta tolong dan menghantar pesanan messenger melalui Facebook miliknya dengan memberitahu sedang berada dalam tahanan seseorang dalam tulisan bahasa Indonesia.

Perbuatan Nurfauzilah didakwa telah menyebabkan satu laporan polis dibuat suaminya di IPD Perak Tengah sehari kemudiannya.

Perbuatan tersebut didakwa dilakukan tertuduh pada kira-kira pukul 7.30.malam, 3 Mei lalu di Kuaters IPD Perak Tengah di Seri Iskandar dekat sini.

Pertuduhan terhadap Nurfauzilah dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Qistini Qamarul Abrar mengikut Sekyen 182 kanun yang sama kerana membuat keterangan palsu.

Sesyen itu memperuntukan hukuman penjara sehingga enam bulan dan denda sehingga RM2,000 atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan. - UTUSAN MALAYSIA ONLINE


0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .