Sunday, April 22, 2018

Mat Sabu Bertanding di Parlimen Kota Raja

Musang Maya (Nur Shila)     8:28:00 PM    

SHAH ALAM, 22 April : Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu akan bertanding di Parlimen Kota Raja pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
Mengumumkannya dalam sidang media khas di sini hari ini, Pengerusi Amanah Selangor Izham Hashim turut mengumumkan Amanah akan bertanding di empat kerusi Parlimen dan 10 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Selangor.

Pengarah Komunikasi Nasional parti itu, Khalid Abd Samad dicalonkan untuk mempertahankan kerusi Parlimen Shah Alam yang disandangnya selama dua penggal ketika bersama PAS dan Mohamed Hanipa Maidin dicalonkan mempertahankan kerusi Parlimen Sepang yang dimenangi pada PRU13 juga atas tiket PAS.

Dua lagi calon Amanah yang bakal bertanding di kerusi Parlimen adalah Pengarah Strategik Nasional, Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) dan Naib Presiden Amanah Hasanuddin Mohd Yunus di Hulu Langat.

Dzulkefly yang bertanding di kerusi Parlimen Kuala Selangor atas tiket PAS tewas kepada calon BN Datuk Seri Irmohizam Ibrahim pada PRU13 manakala Hasanuddin yang bertanding di kerusi Parlimen Simpang Renggam, Johor, atas tiket PAS pada pilihan raya umum 2008 pula tewas kepada calon BN, Ayub Jamil.

Bagi kerusi DUN, penyandang DUN Hulu Klang Saari Sungib dan DUN Morib Hasnul Baharuddin akan mempertahankan kerusi masing-masing yang dimenangi pada PRU13 atas tiket PAS, sementara bekas Anggota Parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud akan bertukar ke kerusi DUN Seri Serdang.

Tujuh muka baharu yang akan bertanding di kerusi DUN adalah Izham di Pandan Indah (nama lama Chempaka); Ahmad Mustain Othman (Sabak); Mariam Abdul Rashid (Sungai Panjang); Mohd Amran Sakir (Hulu Bernam); Mohd Sany Hamzan (Taman Templer); Mazwan Johar (Sungai Ramal) dan Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar (Meru).

Ditanya langkah bertanding di kerusi Parlimen Kota Raja disebabkan ia kerusi ‘selamat’, Mat Sabu berkata ia diputuskan oleh parti : “Tidak tahu (Kota Raja) selamat atau tidak, ia bergantung kepada sokongan pengundi di situ. Yang penting kita kena bekerja kuat, kena jual diri.”

Pada PRU13, Mat Sabu yang juga bekas Timbalan Presiden PAS tewas kepada calon BN Datuk Othman Abdul di kerusi Parlimen Pendang, Kedah, dengan majoriti 2,638 undi.

0 comments :

AMARAN!!!! Komen jahat akan di padam,

© 2018-2020 SELANGOR POST. . BEBAS DAN DIYAKINI .